dilluns, 7 de gener del 2019

Joc de les cases

Tipus de joc (classificació): CAI.
Edat nens: A partir dels 6 anys.
Lloc: Tant al Interior com al exterior.
Nombre de nens: De 10 a 30 nens. 

Explicació del joc: 
Els nens s'hauran de posar per trios ( si algun nen es queda fora del trio no hi haurà cap problema). Dos nens del trio es posaran un davant l'altre i s'agafaran de les mans de manera que faran la forma d'una casa amb els seus braços, i el tercer nen es posarà al mig de ells dos de manera que a ma esquerre tindrà a un company/a i al costat dret a l'altre company/a. I així tots els trios fets. El nen del mig s'anomenarà "inquilí" el del costat dret del "inquilí" s'anomenarà "paret dreta", i el nen situat al costat esquerre del inquilí s'anomenarà "paret esquerre". 

L'objectiu del joc es que quan el mestre/a o monitor/a digui; "paret esquerra" tots els nens que estiguin al costat esquerre, del nen del mig seu, sortirà corrents fins trobar una altre parella. Es farà el mateix si el monitor/a diu paret dreta, sortirà el nen situat al costa dret del inquilí. I si diu; "inquilí", tots els nens situats al mig de les parets hauran de sortir i buscar dues parets que no tinguin cap inquilí i posar-se al mig de les parets.

Paper de l'educador: Explicar el joc. Estar atent del coneixement de les normes. Evitar malentesos. 

Variants: Es poden canviar de nom les consignes donades per el monitor. 

Observacions: S'han de fer diferents variants ja que si no hi han variants pot arribar a ser un joc avorrit per als nens. Controlar el temps de joc perquè no es fes pesat. El nen que es quedi sense trio durant el joc pagarà penyora. 



"jo m'enamoro"


Tipus de joc (classificació): CAI
Edat nens: 10 o més
Lloc: interior o exterior
Nombre de nens: 10-30 nens
Material: no cal

Explicació del joc:
Per començar el joc els alumnes es col·locaran tots en un mateix grup junts. Consisteix en separar el grup en dos, segons el que digui l’educador. L’educador haurà de dir “jo m’enamoro de…” i pot dir un objecte, una acció o el que vulgui.

A continuació els que estiguin d’acord, a favor o els agradi el que ha dit, es col·locaran tots ells en un costat de l’espai i els que no estiguin a favor o no els agradi el que ha dit l’educador, es posaran al costat contrari.
I així contínuament fins que l’educador decideixi finalitzar l’activitat.

Paper de l’educador: fer propostes d’accions, fets o objectes que siguin divertides i sense ofendre a cap persona, per aconseguir que sigui dinàmic.
Variants: En comptes d’estar dient les frases tota l’estona l’educador, poden anar dient una frase cada nen i fent canvis entre ells.
Observacions: És un bon joc per fer cohesió de grup, per començar a conèixer els companys quan el grup és nou.



Jocs amb cordes



Tipus de joc ( classificació): CAI
Edat nens: A partir dels 8.
Lloc: Tant Interior com exterior. 
Nombre de nens: 1-30.
Material: Cordes


Explicació del joc:
Els jocs amb corda es poden fer tant individualment com per parelles o grups grans. 
Per fer una classe de cordes inicial es millor començar fent jocs individuals i saltar a la corda individualment. Més endavant es pot començar a posar mes complicació al joc i saltar a la corda dos persones a l´hora. I finalment fer grups grans per realitzar jocs amb la corda. 
Per grups de 5-10 nens agafarem una corda.Dos nens del grup seran els encarregats de fer moure la corda,un per cada extrem, per donar-li voltes. Els altres es col·loquen en fila per anar passant a saltar. 



L'objectiu dels jocs amb cordes, és anar cantant mentre un nen salta al interior de la corda i va realitzant gestos que indica la cançó. La resta de membres del grup es posen en fila per  realitzar l'activitat saltant per sobre de la corda ordenadament sense tocar-la. Després ho  fan de nou saltant de a dos, de tres o tot el grup junt. 



Paper de l'educador:  Explicar tècniques perquè se'ls fes més fàcil aprendre a saltar als nens. Explicar les normes correctament. Donar indicacions perquè no es fessin mal. I vigilar que cap nen estigui en risc de fer-se mal. 



Variants: En aquest joc poden a ver-hi moltes variants. Es pot canviar el ritme de saltar, es poden cantar diferents cançons metre un o varis nens estan saltant. Poden variar els grups o interactuar un grup amb un altre. Utilitzar dues cordes per grup. Mentre es salta botar una pilota o picar de mans amb un altre del grup que també esta saltant. 

Observacions: Els mateixos nens podran experimentar amb les cordes i podran improvisar diferents maneres de saltar. 


Joc dels quadrats

Tipus de joc (classificació): CAI
Edat nens: 6 o més.
Lloc: interior o exterior.
Nombre de nens: 10-30 nens.
Material: cons o qualsevol objecte que permeti fer un quadrat al terra.
Explicació del joc: 
Distribuïts per tota la superfície on es practicarà el joc, hi haurà diferents quadrats a terra segons la decisió de l'educador, on tots els alumnes hauran d'estar dins d'algun quadrat, segons el màxim de persones que ha marcat l'educador per quadrat. 

L'objectiu del joc és que els nens arribin a un altre quadrat el més ràpid possible quan l'educador doni el senyal per córrer. L'últim o els últims en arribar a un quadrat quedaran eliminats o hauran de fer alguna cosa que digui l'educador.

Paper de l'educador: Explicar les normes correctament, donar l'ordre per córrer cada cop i vigilar que ningú es faci mal.
Variants: Es poden anar reduint els quadrats o el nombre de persones en cadascun per incrementar la dificultat.
Observacions: L'educador haurà de donar les ordres ràpidament perquè el joc sigui dinàmic. 

dissabte, 5 de gener del 2019

Caçadors i caçats

Tipus de joc (classificació): CAI.
Edat nen: A partir dels 12 anys
Lloc: Es pot fer a l'interior però és millor a l'exterior.
Nombre de nens: De 20 a 30 nens
Material: Cons per delimitar les zones però potser no ens cal, ja que podem utilitzar elements fixos per delimitar l'espai.

Explicació joc:
Es dividiran a tots els nens en 3 equips, l'equip 1 i 2 portaran pitral, de diferent color i l'equip 3 anirà sense.

L'equip 1 ha de pillar al 2, el 2 ha de pillar al 3 i el 3 pillarà a l'1. Quan agafes a algú l'has de portar a la teva base, durant aquest temps no et poden pillar i dins de la teva base tampoc et poden pillar, els del teu equip et poden salvar quan estàs pillat i a la base contrària. El joc finalitza quan un dels tres equips queda totalment eliminat o quan el dinamitzador decideixi.

Paper de l'educador (abans, durant i després):
Explicar el joc. Estar atent del coneixement de les normes. Evitar que es perdin els nens.

Variants:
Segons el temps i també segons l'espai.

Observacions:
Cal explicar bé el joc perquè costa d'entendre.

Fotos:

Imatge relacionada

Pica paret

Tipus de joc (classificació): CAI.
Edat nen: A partir de 5 anys.
Lloc: Tant interior com exterior.
Nombre de nens: Mínim 3.
Material: Cons per delimitar les zones però potser no ens cal, ja que podem utilitzar elements fixos per delimitar l'espai.


Explicació joc:

S'escollirà a un jugador que serà el que la pari i se situarà de cara a la paret donant l'espatlla als altres jugadors els quals se situaran a una distància establerta pel dinamitzador, 10-25 metres aproximadament.

Comença el joc, el que la para recita la següent frase "Un, dos, tres, pica paret" i seguidament es gira, mentre el que la para estava recita'n la frase els altres jugadors corrien cap a ell i en acabar de recitar-la els jugadors es queden estàtics sense moure's ni un pèl, ara el que la para ha de mirar als altres i si veu que algun es mou li ha de dir, el jugador que s'ha mogut tornarà a la línia de sortida on estava inicialment.

El joc continua les rondes que calguin fins que algú toca al que la para, llavors tots corren cap al lloc d'inici i el que la para ha de córrer intentant atrapar a algú abans que arribin al lloc d'inici, si ho aconsegueix, el pillat serà el que la para, si no es pot escollir a algú a l'atzar.

Paper de l'educador (abans, durant i després):
Explicar el joc. Estar atent que tot-hom compleix les normes.

Variants:
Podem fer que el que la para digui una frase més llarga perquè el joc sigui més dinàmic, fer que els altres només es puguin desplaçar de determinada manera (Peu coix...)

Observacions:
Estar atent que es compleixen les normes.

Fotos:

Resultat d'imatges de fotos pica paret

Joc de la bandera

Tipus de joc (classificació): CAI.
Edat nen: Majors de 12 anys.
Lloc: A la natura preferiblement a una zona boscosa.
Nombre de nens: De 20 a 40 nens.
Material: Pitrals diferents per a tots els nens, una bandera per cada equip i si volem cons per delimitar les zones de joc.

Explicació joc:

Es faran dos equips, cada equip tindrà un camp i intentarem que hi hagi una zona neutra, en la que no es poden pillar, entre cadascun dels dos camps, per exemple una esplanada. Els equips hi hauran de col·locar dins del seu territori la seva bandera, l'han de posar una mica amagada, però que es vegi, de tal manera que sigui difícil trobar-la però no impossible. L'objectiu és capturar la bandera de l'equip contrari i portar-la a la teva base sense que et robin la teva bandera.

En el cas que un nen sigui atrapat en camp contrari aquest haurà de retornar a la seva base i des d'allà podrà tornar a incorporar-se a joc.

Per poder guanyar caldrà fer ús de l'estratègia, això vol dir que possiblement els nens de cada equip es dividiran en dos grups, els atacants que aniran per la bandera i els defenses que es quedaran protegint la base, haurem d'estar molt atents de la defensa, ja que intentaran fer trampes i s'atrinxeraran al seu camp.

Paper de l'educador (abans, durant i després):
Explicar el joc. Vigilar que no es facin trampes. Evitar que es perdin els nens.

Variants:
Si som a una localització on no hi ha gaire espai podem canviar les normes, eliminar la zona neutral i fer que només es pugui atrapar als altres si tenen la bandera, els atrapats quedaran eliminats directament i així les partides seran més dinàmiques.

Observacions:
Cal molta disciplina tant en seguir les normes com en evitar que es perdin nens així que si tenim a algun nen lesionat, podem fer que vigili als altres i així estarem més atents del grup.

Fotos:

Imatge relacionada                  Imatge relacionada

joc del pi


Tipus de joc (classificació): CAI
Edat nens: més de 6
Lloc: interior o exterior
Nombre de nens: 10-40 nens
Material: no cal
Explicació del joc:
1.   Un voluntari es col·locarà en mig de l’espai on es vulgui jugar, tancarà els ulls, obrirà els braços i anirà comptant “pi 1, pi 2,..”, així fins a pi 20. Mentre ell compta, els altres han d’anar a tocar-lo i anar a amagar-se.
2.   Un cop hagi comptat fins a pi 20, pot obrir els ulls i intentar pillar als seus companys sense moure’s, dient pi i el nom de la persona a la que ha vist, per exemple: “pi Elsa”.
3.   Si la persona que la para ho necessita, pot donar tres passos des de els seu punt de referència d’on estava comptant. Pot tornar al punt i donar uns altres tres passos cap una altra direcció, i així les vegades que la persona vulgui.
4.   Quan tots els participants estiguin atrapats, es canviarà de persona per parar. Pararà l’últim que han atrapat. Aquest procés es repetirà consecutivament fins que l’educador decideixi acabar.
Paper de l’educador: explicar les regles, vigilar que no es facin trampes i que cap participant es faci mal.
Variants: es pot reduir el temps per incrementar la dificultat.
Observacions: si n’hi ha algun tros de l’espai perillós, l’educador ha de dir que no es pot amagar-se allà.

dimecres, 2 de gener del 2019

Joc del psicòleg


Tipus de joc (classificació): CAI
Edat nens: a partir de 12 anys
Lloc: interior o exterior
Nombre de nens: mínim 5
Material: res
Explicació joc: 
1. El professor agafa a 2 o 3 voluntaris i els fa fora del lloc.
2. A continuació els explica a tots que quan entrin els companys els faran preguntes a tots i ells han de respondre com si fossin el del seu costat dret.
3. Seguidament, entren els voluntaris i la profesora els explica que tots els altres tenen un enfermetat conjunta i que per a esbrinar aquesta enfermetat han de fer preguntes a tots. Per ajudar-li també li pot dir que les preguntes han de ser d'aspectes físics.
Paper de l'educador: explicar el joc
Variants: responem segons el de la nostra esquerra, el de davant, els de dos més a la dreta... 
Observacions: per complicar la situació, quan una persona s'equivoca en la resposta, el primer que s'adoni, haurà de dir "psicòleg" i tots s'hauran de moure de lloc.
Fotos:
Resultado de imagen de gente sentada en redonda

Joc del mocador

Tipus de joc (classificació): CAI
Edat nens: més de 6 anys
Lloc: interior o exterior
Nombre de nens: 10-30 nens
Material: Mocador, pilota fitball
Explicació joc:
1. Es fan dos equips. En cada equip es reparteixen els números del 1 al 10 (depenent de les persones que juguin).
2. Es col·loquen un equip davant de l'altre deixant una distància per córrer. En el mig d'aquest espai (majoritàriament sol ser la ratlla del mig de la pista) es posa la professora amb el braç extés agafant el mocador.
3. Aquesta diu un número i un dels nens de cada equip que tingui aquest número, haurà de sortir a agafar el mocador abans que l'altre, i el primer que l'agafi haurà de tornar a on està el seu equip mentre que l'altre l'intenta atrapar.
4. Si aconsegueix atrapar-lo, aquest serà eliminat i sinó, aquest guanyarà un punt pel seu equip.
Paper de l'educador: explicar les regles, agafar el mocador i dir el número.
Variants: També es pot jugar amb una pilota de fitball, fent la carretilla o a peu coix.
Observacions: Si algun nen està lesionat, pot posar-se en la posició del profesor a l'hora d'agafar el mocador i de dir el número i axí també participarà.
Fotos:

Resultado de imagen de fotos jugando al pañueloResultado de imagen de fotos jugando al pañuelo

Joc de l'ampolla

Tipus de joc (classificació): CAI
Edat nens: majors de 6 anys
Lloc: interior o exterior
Nombre de nens: de 24-36
Material: una ampolla
Explicació:
1. Tots els nens es col·loquen en 4 files fent una rotllana. En mig del cercle hi ha una ampolla.
2. Quan la professora diu "ja!", els últims de cada fila hauran de anar donant voltes en el mateix sentit fins que torni ha dir "ja!", i cadasqun haurà d'arribar a la seva filera sense tornar enrere. és a dir, que haurà de fer la volta fins arribar a on estigui el seu grup i així passar per sota de totes les cames del seu grup.
3. La primer persona que agafi l'ampolla tindrà un punt pel seu equip.
Paper de l'educador (abans, durant i desprès): explicar les regles del joc. Donar les senyals de "ja!" i vigilar als nens.
Variants: A l'hora de donar les voltes al cercle, es poden fer de varies maneres, ja sigui a peu coix, etc.
Observacions: els lesionats poden jugar però sempre s'hauran de posar al principi de la fila per no haver de córrer.